Mørketid, Brattebakken og Brunen

24 november - akkurat en måned til jul. Sola klarer ikke å klatre over fjellet Molden lenger så vi får nå kortere og kortere solgang. Nå har vi et lite glimt av sola to ganger, men snart har vi henne kun i 5 minutter... Jeg er stapp forkjøla og når jeg er forkjøla blir jeg fullstendig tett i toppetasjen og tilsvarende døv. Det er som å sitte i en tønne på vei ut over Niagarafossen for det eneste jeg hører er min egen øresus. Det er fristende å synke ned i godstolen - men fem hunder og knallfint vær fører til at jeg setter kursen oppover mot Engjadalen. Litt frisk luft og litt mosjon skader nok ikke...

Denne veien ble bygget som en jordbruksvei til all slåttemarka oppe i dalen og senere som tilkomstvei til høydegårdene Råum. Nå er dette en mye brukt vei for alle som bor i Gaupne og som ønsker seg en fjelltur. På veien oppover ser jeg ut over hele sentrum. På bildet over ser dere den gamle kirka som ble bygget i 1647 og Prestegården til venstre i bildet. På denne haugen lå også gården Haugen tidligere, men under jordskiftinga på 1800 tallet (?) ble gården flyttet til dit den ligger nå, rett under den "nye" kirka som ble bygget i 1907.

Over oss ligger byggefeltet Røslebakkane. De har nå fått en ny rassikringsvoll alle den kinesiske mur...

Selvportrett: Ut på tur - aldri sur!

Det er 10 minusgrader når vi kommer opp i dalen og det er såpass kaldt i snøen at flere av hundene får kuldekrampe i beina og må masseres litt for å komme i gang.

Her oppe er sola høyt over Molden!

Høyløe selges rimelig - leverer seg snart selv i vei...

Vi har vårstøl i Engjadalen ikke så langt i fra parkeringsplassen. Veien til fjells og til fjellstølene går forbi her. Tidligere var veien forferdelig bratt og bakken rett over vårstølen vår hadde det beskrivende navnet "Brattebakken". Den var så bratt at det var et ork for både folk og fe å gå her og vinterstid med litt is gikk det nesten på livet løst for det var plantet gran på begge sider av veien i gjerdet slik at det ikke var mulig å velge en slakere og mer isfri rute. Nå de siste årene er det bygget en skogsvei oppover her (bomvei) og den er en nytelse å gå på.

Studie av ett av de gamle stølshusene.

Nauren har tatt julepynten på.

Utsikt mot fjorden og Marifjøra.

Selvportrett!

Posten henger på denne masta.

Vel fremme ved posten. Her heter det Sjåheim og det ikke uten grunn.
Herfra kan du se hele kommunesenteret og nesten hver eneste gård i Gaupne.Her er det i ordets rette forstand Sjåheim!
Midt på bildet er kirka og rett "under" denne (på bildet blir det over) er gården vår.Lurer på hvorfor i all verden de må henge postkassa der vi skriver oss inn så høyt?
Jer er 168 cm høy og må stå å ballansere oppå betongklossen og klamre meg fast i masta, for å få tak i boka i bunnen av kassa. Da lurer jeg på hvordan de som er lavere enn meg klarer seg...Etter at vi har skrevet oss inn i mantallel tar vi en sving innover fjellet. Her er det ikke så bratt og det er et flott orrfuglterreng.Aya har en liten kunstpause.Hundene storkoser seg, men vi ser ikke snurten av fugl.Natur til å bli glad av!Da skjer det! Jeg trakker gjennom og ned i et dypt myrhull. Det er så dypt at det går godt over skoen, men heldigvis er det ganske tett knyttet og jeg har ullsokk på - så jeg blir ikke bløt til skinnet. Men foten fryser umiddelbart til en stor brun "klumpfot".Vi setter kursen hjemover - men har det ikke travlere enn at jeg får fanget noen fotomotiv på veien.Spor av hjort (gammelt) og hund (ferskt).Et gammelt harespor.En bitteliten men utrolig flott løe. Døra kan ikke være så mye mer enn godt meteren høy.Isen faller mer og mer av foten min...Vel hjemme må jeg ta et bilde oppover mot Brunestegen og Sjåheim der jeg var.
Se pila.Kart over Gaupne, Engjadalen og Brunen.
Det røde huset er der jeg bor. Den blå veien er bilvei opp til der jeg parkerer.
Den røde, stipla linja er skogsbilveien opp til posten.

Nå har jeg forresten bare 30 poeng igjen til gull!

Én kommentar

Villmarksjenta

24.nov.2010 kl.21:29

Kjempefine bilder!

Skriv en ny kommentar

kenneldesperado

kenneldesperado

53, Luster

Aktiv dame som gjør litt for lite av alt for mye... Har alltid mange baller i lufta, og noen av dem er helt ute av kontroll.

Kategorier

Arkiv

hits